Menuleer - Tafelen1

Maecenas vitae congue augue,
nec volutpat risus.
Ga naar de inhoud
Menuleer
Uitgangspunten
Bij het maken van je menu houd je rekening met je gasten, en een goede voeding. Probeer gebruik te maken van seizoensproducten. Natuurlijk zorg je ervoor dat de maaltijd niet te vet is.
Een belangrijk uitgangspunt is dat het vorige gerecht het volgende niet mag overheersen. Dit betekent van een laag smaakgehalte naar een hoog smaakgehalte, van weinig complex naar een meer complex en van frisse naar rijpe tonen.

Het menu
In een menu met veel gangen kan het nodig zijn om de smaakopbouw een keer te onderbreken. Even de mond verfrissen en daarna naar het volgende gerecht.
Het diner wat je geeft moet boeiend zijn. Niet alleen de smaakopbouw is belangrijk. Herhaling van dezelfde smaak is saai voor je gasten. Probeer dus in het menu ieder product maar één keer te gebruiken, zo ook iedere kooktechniek maar één keer, en veel afwisseling te geven in kleuren en smaken. Uiteraard zijn er uitzonderingen mogelijk. Bijvoorbeeld als je een themamenu maakt. Maar ook in dat geval is het belangrijk zoveel mogelijk afwisseling te brengen.

Het menu van de avond.
Het menu wat je deze avond serveert moet spannend blijven. De gasten moeten tot aan de laatste gang in optimale vorm blijven. Niet uitgeteld raken van het vele eten wat zij voorgeschoteld krijgen.
Het is daarom aan te bevelen menu’s met meer dan drie gangen samen te stellen uit vooral lichte gerechten. Zware hoofdschotels kun je vooraf laten gaan door kleine voorgerechten. Voorgerechten zijn in de menuleer bedoeld om de smaak op te wekken. Zet dus geen voorgerecht of soep in je menu die qua smaak al een hele maaltijd is.

Terug naar de inhoud