Port1

Port
-- en genieten van Port --
Wat is Port?

Port, soms ook porto of portwijn genoemd, is een versterkte wijn uit Portugal. Het alcohol gehalte lift meestal tussen de 18 en 20 procent.
Wine
Wine
Ga naar de inhoud


Wat wij al lang kennen als port en de Portugezen als porto, behoort samen met champagne en sherry tot het oorspronkelijke drietal van de grote “bewerkelijke” wijnen. Elk van deze drie wijnen is een met zorg bewerkt resultaat van een natuurlijk product van z’n streek. Het bewerken gebeurt met de bedoeling de kwaliteit te verhogen die op de achtergrond al aanwezig is. Aangezien zoiets zeer kapitaalintensief is, o.a. omdat er grote voorraden voor langere tijd moeten worden aangelegd, heeft de handel zich geconcentreerd in handen van handelshuizen.
Portwijnen afkomstig van één enkele wijngaard en zelfs portwijnen van één enkele oogst zijn uitzonderingen in een branche die bestaat bij de gratie van al lang bestaande, niet veranderde blends (typen en merken). Port bestaat meestal uit een mengsel van wijnen van verschillende wijngaarden, druivenrassen en jaargangen, waaraan zuivere wijnalcohol is toegevoegd.

Port
-- en het genieten van Port --
Terug naar de inhoud