Etiquette

Etiquette
Maecenas vitae congue augue,
nec volutpat risus.
Ga naar de inhoud
Etiquette

Ieder officieel etentje of diner vraagt om bepaalde etiquette, tafelmanieren en ook een tafelschikking. Organiseer je zelf een exclusief meergangendiner, dan is het wel handig om te weten wat de officiƫle regels zijn. Wie hoort waar te zitten? En hoe hou je een speech? Hier volgen wat regels over tafelschikking en de etiquette bij stijlvol dineren.

Tafelmanieren:
De basis van alle tafelmanieren is om je tafelgenoten niet te storen met onesthetisch of ongepast gedrag.

Houding. Blijf rechtop zitten, met je benen naast elkaar, niet over elkaar en niet om een tafelpoot heen. Leun voor en tijdens het diner niet op tafel, ook niet als je iets wilt pakken. Beter is om altijd een tafelgenoot te vragen iets aan te reiken.

Zelf opscheppen.
Neem van elk gerecht slechts een bescheiden portie. Het is beter om nog een tweede portie te nemen, i.p.v. een vol bord in een keer. Wanneer er een mooi opgemaakte schotel wordt opgediend, moet je er voor zorgen om hier zo min mogelijk wanorde in aan te brengen. Neem van elk onderdeel voorzichtig een kleine hoeveelheid, zodat de schaal er voor anderen ook aantrekkelijk uit blijft zien. Opscheplepels mogen niet in aanraking komen met het eten op je bord.

Eetwijze.
Een aantal gerechten mag niet met een mes gesneden worden, waaronder aardappelen, pasta, salade en compote. Hou tijdens het eten de rand van je bord zoveel mogelijk schoon. Schraap het bord niet tot het laatste beetje of kruimel leeg. Wanneer je tijdens het eten even wilt pauzeren (om te praten of te drinken), leg dan mes en vork kruiselings op je bord. Indien je genoeg hebt gegeten en wilt stoppen, leg dan je mes en vork naast elkaar op het bord, op de rechterkant van het bord met het eetgedeelte naar het midden van het bord. Gebruik regelmatig je servet en zeker voordat je een slokje uit je glas neemt. Natuurlijk niet schrokken, slurpen en wel met gesloten mond kauwen.
Wanneer je de gastheer of gastvrouw bent, vraag dan aan je gasten of deze zich een tweede keer willen bedienen, maar dring hier niet op aan. Roken tussen de verschillende gangen door, is niet correct. Dit kan in onderling overleg.
www.noroma.nl
Test versie
Terug naar de inhoud